Holdningskampanjen – Dele måltall

Den første avstemningen i vår holdningskampanje viser at det er viktig med samhold og utveksling av måltall på rigg- og seiltrim. Vi har gjort en oppsummering.

Vi tok en fredagsprat med Terje Kjær som satt med hodet fordypet i 40 selvangivelser. Vi spurte ham om hans egne erfaringer rundt denne ukes tema.

Terje Kjær kan fortelle at i Melgesklassen har det vært god historikk på at alle har hjulpet til med å fortelle hverandre om rigg- og seiltrim. Terje ønsker å trekke frem Peder Nergaard som har vært mentor fra første år i Melgesklassen med å skape diskusjon og åpenhet om erfaringer og dette er viktig.

Terje har lang erfaring fra Laser miljøet der både Peer Moberg, Eivind Mellebye og Terje Kjær var med på å hjelpe hverandre frem. Terje kan bekrefte at uten den hjelpen de gav hverandre ville de ikke prestert like bra.

Det vil alltid være noen som ikke vil dele med andre og Terje vet at dette har vært tilfelle i alle klasser han har seilt. For å kunne matche de beste Italienerne og Franskmennene må vi dele. Vi beviste dette i forrige VM der Norge tok 4 av 10 førsteplasser.

Terje avslutter denne samtalen med å konkludere at Melges klassen har et samhold som tilsier at vi hjelper hverandre og at dette er spesielt viktig for nye i klassen.

Tilbakemelding

Melgesklubben ved styret ønsker din tilbakemelding.

Gjennom inneværende sesong er det aktiviteter som må planlegges og vi trenger hjelp fra seilerne og lagene for å klare dette. Det har i dag gått ut en e-post til samtlige medlemmer i Melges klubben der vi ønsker tilbakemelding fra hvert lag på fire (4) spørsmål. Disse spørsmålene omfatter;

1. Deltagelse i klassemesterskapet da vi ønsker å se allerede nå og ved oppfølging i august hvor mange båter som stiller til start. Vi har som mål å ta tilbake NM-status.

2. Deltagelse i VM. Det jobbes med å innhente tilbud på transport til USA og vi trenger å rapportere inn antall norske båter.

3. Deltagelse til trening 8.mai med teknisk kurs på vann og land. Dette er den eneste dato som passer og det er en dato hvor mange reiser bort. Vi vil sjekke allerede nå hvor mange som vil være med. Dette arrangementet er i Oslo.

4. Vi trenger hjelp til våre onsdagsrace. KNS stiller med mannskap i startbåt og vi må hjelpe til med bøyebåt. Vi trenger å booke opp 11. og 25.mai samt 01. og 15.juni.

Vi håper med dette at alle lagene gir oss en tilbakemelding på dette innen 02.mai. Svarene sendes til Nils Hauff (nhauff@start.no). Med din hjelp vil styret kunne gjøre en bedre jobb.

Holdninger og “best practice” i Melges klassen

Styret i Melgesklubben starter denne uken en holdningskampanje der målet og ønsket er å kartlegge holdninger nasjonalt. Styret mener dette vil styrke seilerne på banen og på land nasjonalt men også under internasjonal seiling.

Styret i Melgesklubben har denne uken startet en kampanje for å
visualisere samt kartlegge holdninger og retningslinjer som bør gjelde i
en klasse som satser på å fremme regattaseilere i verdensklassen. Vi
begynner her hjemme i vår eget miljø slik at vi på den måten kollektivt
kan opparbeide oss en selvtillit og samtidig bygge en klasse med en god
kultur. Vi er alle konkurrenter på banen og hver situasjon kan ha og har
som regel flere sider. Vi vil faktisk ta med emner i diskusjonen og
avstemingen som er utenfor selve regattabanen som f.eks denne ukens tema
– skal vi dele måltall.

Hver uke på mandag legges det ut en avstemning samt en diskusjon og hver
fredag vil en synser få i oppdrag å oppsummere med egne betraktninger og
erfaringer.

Vi gleder oss til å sette i gang og venter spent på tilbakemeldingene på
de ulike tema.

Her er noen av de neste ukenes tema;
Uke 17- dele måltall
Uke 18- lagseiling i internasjonal seiling
Uke 19- banning

Melges websiden har tekniske problemer

Grunnet problemer med servere hos vår leverendør er det stor treghet på våre hjemmesider. Vi beklager dette. Mer informasjon fra vår leverendør i denne artikkel.

Siden oppgraderingen av hardware 7. april, har vi hatt tildels betydelige hardwareproblemer i det nye servermiljøet. Dette har forårsaket dramatisk økning i responstidene ved tung last og til tider delvis utilgjengelighet. Vi har jobbet sammen med vår driftspartner for å identifisere årsaken til disse problemene og vil installere en fiks natt til fredag. Vi er meget klar over de vanskelighetene dette forårsaker for våre kunder og kan ikke annet enn å beklage dette. Justeringer og vedlikehold planlegges gjennomført i perioder med lav last.

Denne hardwareoppgraderingen er første steg i et større oppgraderingsprosjekt for det norske driftsmiljøet. Prosjektet er designet for å levere et raskere og mer stabilt driftsmiljø, spesielt i perioder med tung last. Parallelt gjennomfører vi nye softwareprosjekter, med den hensikt å oppnå et mer stabilt miljø samt forbedret funksjonalitet. Vi kommer tilbake med ytterligere detaljer om disse prosjektene.

Neil Marston

Teknisk direktør, n3sport as

Kevlarseil

Med introduksjonen av Kevlar-seil i Melgesklubben i fjor ble det noen hektiske timer på vannet for å prøve seg frem. Nå ett år senere er vi mere dus med seilene. Vi trenger allikevel noen forklaringer. Vi har spurt de som kan dette – North Sails ved Thomas Nilsson.

Thomas Nilsson

1. Hva er de største fordelene med bruk av kevlar?

Den største fordelen er at seilene varer lengre og dette gjelder
spesielt fokkene. Med lengre varighet er det fasongen det er snakk om og
forskjellen fra Pentex er stor. En annen fordel med å bruke Aramid er at
seilene holder sin fasong bedre i mye vind og dette gjør faktisk
Melgesen letter å seile under slike forhold enn hva som var tilfelle med
Pentex

2. North Sails er tilbyder av seil til Melges klassen. Er det
forskjellige modeller å velge i?

Vi kan tilby to forskjellige storseil og offisielt en fokk….. men
mange liker fortsatt JU7K fokken som var forgjengeren til den nye J-7
modellen

3. Hva er forskjellen mellom de ulike modellene ?

Når det gjelder storseil så er den nye AP-3 modellen jamt over litt
dypere enn den originale AP-2 og begge modellene har hatt stor suksess.
Hvilken som vil passe den enkelte båt avhengiger av mannskapsvekt og
måten man seiler på.

JU-7K har ikke så rett utgang som J-7, og mange liker denne i
lett/medium forhold men mange opplever den også som rask i mer vind. (
Ofte omtalt som Flavio design)

4. Hvis et team bare har råd til å skifte ut ett seil hvilket bør man
oppgradere og hvorfor (fokk eller stor)?

Ny fokk….

5. Hva er prisen på nye kevlarseil og har du noen opplysninger på hva
gamle blir solgt for?

Man finner prisene på nettet. Pent brukte seil (1-2 regattaerserier) går
for 25-30% av full pris, 1/2 sesong gamle seil går for ca halvpris.

6. Tilslutt lurer vi på navn og bruksområder på de ulike gennakerne dere
selger?

VMG er den beste allround spinnakeren. PZR modellen er atskillig flatere
, mere tvist og mindre forliks projeksjon. Dette gjør seilet veldig
nyttig under helt spesielle forhold, mens VMG er allround seilet. De
fleste velger VMG og har to av disse.

Hvis du vil lese mer om North Sails klikk deg inn her: www.northsails.no

Takk for hjelpen med svarene og lykke til med North’s sommersesong.

Hørt på brygga!

Hva har skjedd siden sist? Vår faste spalte tar opp saker og hendelser fra fjern og nær.

De med nye kallenavn
Lasse og Kjetil har gitt Siren Sundby kallenavn. Etter å ha blitt dirigert og kommandert rundt i båtene en hel dag har de døpt vår seilerdronning – ”TYSKER’N”. Som Lasse sa; Alle må ha et kallenavn.

Melgesklubbens lengste navn
I disse dager er diskusjoner på hvor mange etternavn og navn man kan ha. Vi ser alle at det naturlig vil begrense seg og vi håper at alle foreldre vil ta ansvar ved bryllyp og navngivning til egne barn. Det ser allikevel ut som om det er noen som ikke har tatt anbefalingene på alvor. I vår egen Melges klubb har vi kåret det lengste navnet og det er Stians hustru;

Eva Gisela Elisabeth Stigsdotter Sundelin Rørvik

Melges sidene
Melges.no sidene har hatt eventyrlige treff (klikk på sidene) de siste månedene. Siden websidene ble relansert har sidene hatt over 26.000 treff og i april blir det ny rekord. Det hjelper nok at seilsesongen er i gang.

Våre yngste seilere
Vi kunne i fjor høst meddele at Bjørn Mørland Pedersen og Henning Astrup var single. Dette har tydeligvis de unge damene i Oslo by fått med seg da de nå helt plutselig og simultant har fått kjærester. Vi har valgt å holde dere leserne på pinebenken og ikke si hvem som har blitt sammen. Hvem tror du tilhører hvem? Kanskje det er Bjørn og Henning som er par? Hvem vet.

Oppsummering Musto Ski Yachting

Melgesklubben med venner har hatt en flott helg og vi gleder oss allerede til neste år.

Vi vil gjerne benytte anledningen til å takke Aqua Terra ved Bård Spilling Haaken Mathisen for deres støtte og hjelp til gjennomføring av Musto Ski Yachting. Det som en gang startet med en sprø ide har blitt som “julaften” for alle Melges seilere og neste år feirer vi 10 år. Vi er glad for at dere fortsatt er med og deler med deres entusiasme.

Haaken med NRK
Nytt for i år var det at Melgesklubben tok over stafettpinnen fra Peder Nergaard og Haaken Mathisen. Nils Hauff, Karsten Eskelund og Henning Astrup og mange flere har stått for planlegging og gjennomføring av årets MSY. En stor takk til dem.

Bård Spilling
Mandag kveld ringte redaksjonen hjem til Bård Spilling og vi tok oss en prat med ham om 10 års jubileet neste år. Bård kan fortelle at det blir noe ekstra neste år og at vi vil feire og gjennomføre med stil. Uten å avsløre planer har Bård allerede ideer som skal modnes i noen måneder. Budskapet er at alle kan begynne å glede seg og at det vil bli noe helt spesiellt.

Styret i Melgesklubben og Aqua Terra vil samarbeide om neste års Musto Ski Yachting slik det ble gjort i år og erfaringer er allerede dokumentert. Lars Horn Johannessen og Haaken Mathisen skal slå sine kloke hoder sammen for å definere regler bedre. Det er ikke til å komme fra at det er stor prestisje i å vinne og da må reglene oppdateres med bla problemstillinger som båter med flere jenter ombord og båter med samme poengsum etter endt konkurranse. Når reglene er samlet og oppdatert vil de bli lagt ut på web sidene.

Vi avslutter med å rette en stor takk til startbåt ved Marit og deilig mat samt servering fra Petter.

Norske Melges lag med egen webside

Vi har tatt oss den frihet å gi en liten vurdering av den eneste norske Melges websiden nemlig partygirl.no

Det første som slår deg når du klikker på: www.partygirl.no er at denne siden er oppdatert.
Det står oppdaterte nyheter fra det siste som har skjedd i Melgesverden, og dette er ikke bare artikler sakset direkte fra andre nyhetskanaler, men egenproduserte artikler med en personlig vinkling. Meget bra.
Og ikke nok med det, hvis du foretrekker å lese om Partygirl på engelsk, så er det bare å klikke på Union Jack. Her skal ingen føle seg uvelkomne.

I motsetning til mange andre hjemmesider, er ikke dette en typisk ”skryteside”, her finnes selvsagt info om laget og sponsorer etc, men først og fremst er dette en side laget av ekte melgesentusiaster til stor glede også for andre.
Vi kan ikke beskrive alle de bra tingene man kan lese om på denne siden , men vi vil særlig anbefale deg å klikke på ”tips” på øverste linje, derifra kan du klikke deg inn på mye nyttig (og mindre nyttig!) for alle som liker seiling ( vi hadde stor glede av å lese de mange intervjuene)

For en som er ny i melgesklassen er denne siden et ”must”. Her finner du gode råd og vink om alt som har med melgesseiling å gjøre. I tillegg kan man også registrere seg som mottager av nyhetsbrev. Vi venter spent på hva som kommer neste gang.

Jens Wathne – webredaktør

Siden er enkel å navigere i og du slipper unødig grafikk som bare gjør at du mister tålmodigheten og vil ut..

Vi vil på det varmeste anbefale alle som liker seiling å legge denne siden inn blant sine favoritter. Vi gratulerer Partygirl og takker for at dere har laget denne siden for oss alle.

Vi tror ikke det er mulig å lage en mye bedre melgesside enn dette, så på vår skala (1-10) får denne siden nr 9!

Team LEK vant Musto Ski Yachting 2005

Team LEK dro i land seieren etter to omganger slalomrenn og fire race.

Etter fire (4) race i dag og med ett stryk ble det Team LEK som stakk av gårde med seieren både på vannet i dag og totalt. Dagen begynte med lett vind som stabiliserte seg utover dagen. Med serien 3-1-3 og en stryk holdt det for gutta som kan bekrefte at de også skal vinne banketten. Ombord var Anniken Murstad, Geir Dahl Andersen, Henning Astrup, Nikolai Astrup og Trond Solli-Sæther.

Strategien til Lek-laget var å gjennomføre et bra slalomrenn og hente inn det tapte på regatta banen hvor laget har sin sterkeste side.

Siste Stein ble nummer to (2) og U*B*H*B med Siren Sundby ombord ble nummer tre (3).

NRK var tilstede og dette vises på Sporten på søndag kveld.

Resultatet etter ski og seiling:
Screen Shot 2014-09-26 at 23.25.43

Vellykket slalom i Musto Ski-Yachting

Slalomdelen av Musto Ski-Yachting ble en meget vellykket eftermiddag i Tryvannskleiva. For å være så sent i sesongen var forholdene meget bra.

Aksel Lund Svindal vant slalom delen

Henning Astrup og hans mannskaper lagde to flotte løyper, og vi fikk se mye morsom skikjøring. Stemningen i bakken var høy i det fine vårværet.

Aksel Lund Svindal kjørte raskest i begge omganger. Kjetil A. Aamodt og Lasse Kjus fulgte på plassene bak. Det ble kommentert at Kjuser’n satset alt med kryss-boksing av portene. Cathrine Wroll Evensen kjørte raskest av jentene og seiler med Bahgdad All Star i morgen.

Resultater fra skikjøringen finner du under resultater på disse sider. Ski-Yachtingen blir avgjort i lørdagens seiling i Bundefjorden. 11 juniorer kjørte også slalom og disse skal seile Blåveisen om fjorten dager.